EN

Hogyan zajlik egy szimulációs gyakorlat?

Gyakorlat előtti időszak

Tanári, technikai szerepkörből

 • A Hallgató felkészüléséhez szükséges anyagok összegyűjtése
 • Gyakorlat szöveges ismertetése, hivatkozásokkal a tudástár esethez kapcsolódó részeire
 • A gyakorlaton használt szcenáriók kiválasztása
 • A diákok gyakorlathoz rendelése
Felkészülés a gyakorlatra
 • A gyakorlat kellékeinek előkészítése, felvételek előkészítése
 • A tanárok felkészülése a gyakorlatra, a SZIMEDOK-ban előkészített anyagok segítségével
Beugró íratása
 • A gyakorlaton való részvétel előfeltétele

Hallgató, diák oldaláról

 • A diák e-mail értesítést kap, hogy rögzítették őt egy adott gyakorlatra
 • A gyakorlat információs oldaláról eléri a gyakorlat helyét, idejét és a felkészüléshez szükség tudástári anyagokat
Felkészülés a gyakorlatra
 • A gyakorlathoz kapcsolódó elméleti anyagok, és ha van mester videó, ezek áttanulmányozása
Beugró sikeres megírása

A szimulációs gyakorlat

A személyzet szerepkörei a gyakorlaton
 • Oktatói szerepkör
 • Technikus szerepkör, a szimulátor, és a videófelvétel menedzseléséhez
A gyakorlat csapatmunkában zajlik
A gyakorlatról szcenáriónként felvétel készül.
A felvételek közös kiértékelése

A gyakorlat utolsó fázisa, a videók közös kiértékelése. Ki mit csinált jól, és mit kell legközelebb másképp csinálni.

A SZIMEDOK-ban beállítható, hogy a hallgató egyénileg is megtekintse az általa teljesített gyakorlakat.

Miért jó?

Interaktív oktató alkalmazás

Alapvető cél, hogy aki egészségügyi diplomát kap, az adott szinten, az alkalmazásban kidolgozott kórképeket képes legyen felismerni, és az első ellátását pontosan elvégezni. Ezek időorientált kórképeknél (szcenárióknál), fontos az időtényező. A felismeréstől és a megfelelő ellátástól függhet a páciens élete, vagy tartós egészségkárosodása.

Az orvos szakértők, olyan kórképeket dolgoznak ki, amelyek a szimulátor babában és az ehhez kapcsolódó rendszermodulban, a megfelelő tüneteket produkálják. Fontos a hallgató helyes kórkép felismerése, és a helyes ellátási protokoll alkalmazása. Az orvos szakértők az ellátási protokollok kidolgozása mellett, az élettani paraméterekkel „finomhangolást” végeznek. Ettől a szimulátor baba reakciói még élet hűbbek.

Az esetek (szcenáriók) jelenleg a következő folyamatokra lettek kidolgozva. ezek olyan kórképek, melyek a szimulátorral látványosan megjeleníthetők.

A kidolgozott folyamatok az egészségügyi szakemberek különböző oktatási szintjein is alkalmazhatók. Egy adott szituációban egy orvos, mentős, vagy ápoló ismeretanyag, és a tőle elvárt reakciók különbözőek. Természetesen vannak olyan sürgősségi esetek, amikor a beteg stabilitásához szükséges beavatkozások ismerete mindenkitől elvárhatók. Az estek kidolgozásával cél volt, egy standardizált oktatás és követelmény rendszer kidolgozása, melyet minden egyes magyar oktatási intézményben ugyanúgy oktatnak. Ezt a SZIMEDOK keretrendszere biztosítja.

Magas hűségű betegszimulátor (Felnőtt – iSTAN)

Az iSTAN egy új generációs, nagy teljesítményű és magas szintű élethűséget biztosító betegszimulátor.

Az új iStan mindent tartalmaz, amit egy interaktív egészségügyi oktató centrumban hasznosítható a képzések során. A szimulátor „all-in one” rendszerét, teljes tagolt mozgás és vezetéknélküli kontroll, valamint új és javított tulajdonságokkal jellemzik, amelyek egyszerűen a legerősebb, legfejlettebb betegszimulátorrá tették a világon. Az új iStan ezenfelül megfelel a Müse standardnak (az új CAE érintőképernyő-képes felhasználói interfésze), amelynek köszönhetően a szimulátor könnyebben, gyorsabban és barátságosabban működtethető


Forrás: www.caehealthcare.com

Az új iSTAN új bőrben (egy fejlettebb, realisztikusabb bőr, amely strapabíróbb) került megalkotásra, hogy bármilyen tanulókörnyezetbe helyezve működjön, a tanteremtől a terepi katonai, katasztrófa gyakorlatig.

Új funkció a reaktív szemek, amelyek együttes és egyenkénti automatikus pupillaválaszt generálnak fényre vagy traumára.

A betegszimulátor nagy rendelkezésreállást, és masszív kiképzést hivatott képviselni, arra tervezve, hogy hogy a mesterséges lélegeztetés gyakorlása közbeni kemény igénybevételt is kibírja. Továbbá az új, csöndesebb működés jól hallhatóvá teszi a beteghangokat – nem pedig a mechanikát – amely a szimulációs környezet valósághűségét növeli, amikor a páciens lélegzik.

Új szoftver: Müse – az iStan most kompatibilis a CAE (METI) új felhasználói interfészével amely kombinálja a CAE (METI) fiziológiai modelljeit az intuitív, mozgás közbeni dinamikus irányítással.

A magas hűségű iSTAN egészségügyi betegszimulátor szabványos felületen kapcsolódik a SZIMEDOK keretrendszerhez. Az integritás segítségével az iSTAN-nel készített és videó felvételen rögzített mester videók bekerülnek a SZIMEDOK tudástár moduljába, onnan pedig ezeket a videókat a hallgatók, a képzésen résztvevők az képzést követően is el tudják érni.